A napelem rendszer nem gyerekjáték, de mindenképp jól jön

Napelem rendszer családi házra 2021-ben nem egy egyszerű dolog, hiszen a támogatások most igencsak szűkén vannak. Arról nem is beszélve, hogy ez semmi szín alatt nem egy azonnal megtérülő befektetés, hanem kemény évekbe telik, mire visszahozza az árát. Ezek alapján nem mindenki gondolná úgy, hogy egy ilyen napelem rendszer megérné a bele fektetett pénzt és munkát. A róla terjedő tévhitekről nem is beszélve. A másik oldalról viszont nagyon sokat segíthet, hiszen zöld energia révén a bolygó is megköszöni, ha egy napelem rendszert szereltet fel az ember. Plusz nagyjából 10 év elteltével gyakorlatilag 0 forintos villanyszámlát kell majd fizetned.

Egy ilyen befektetés főleg azoknak nem ajánlott, akik 10 éven belül költöznének. Persze sokat számít, ha egy házon napelem van, de nem hinném, hogy valaki úgy szeretné otthagyni az ilyen nagy kaliberű befektetését, hogy nem profitált belőle. Pláne úgy, hogy ezek a napelemek minimum 40 évig elélnek. Ezen felül azoknak nem ajánlanám, akik nem szeretnének nagy összeget kiadni a kezükből egy ilyen rendszerre, mert ez elkerülhetetlen.

Na, de hol tudna az ember információt összegyűjteni arról, mennyibe kerül egy Napelem rendszer családi házra 2021-ben? Szerencsére tudom rá a választ. Elég, ha követitek a linket az oldalukra. Ott mindent is megtalálhattok, ami egy rendes napelem kutatáshoz kell, akár a legapróbb részletig. De, csak hogy ne feleslegesen jártassam a számat, itt leírok nektek egy-két dolgot, hogy után aztán ezt legalább ne kelljen megkeresnetek.

Először is azt tisztázni kell, hogy azok az árak, amik itt fel vannak tüntetve csak körülbelüli, becsült értékek, hiszen minden ház egyedi, és így a hozzájuk tartozó napelemekre vonatkozó árak is egyedieknek kell hogy legyenek. Ettől függetlenül mindenki be tudja saccolni, hogy az adott összeg vajon túl sok-e a számára, és hogy egy kisebb kW teljesítményű napelem rendszer megfelelő lenne-e a háztartásának, vagy esetleg kölcsönt kell felvennie rá, vagy pályáznia. Ezek is teljesen jó megoldások, hiszen a mai ekonómiai helyzetben nagyon kevesek engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebből fizessenek ki egy több milliós összeget.

A probléma, ahogy azt itt is lehetett olvasni azzal van, hogy a kormány visszavonta az eddig érvényben lévő pályázatokat, viszont az újakat majd csak Júliusban írják csak ki. Ez sajnos nem minden. Jelenleg a napelemek által termelt energia úgy nevezett szaldós elszámolásban van… elszámolva. Ez jelenleg azt jelenti, hogy a nyári időszakban túltermelt energiát a szolgáltató tárolja, és ha esetleg a rendszer többet termel, mint amennyit fogyasztasz belőle, akkor a többletet a szolgáltató megveszi, viszont a “különbözetet” (a téli hónapokban például, mikor nem süt a nap, de fogyasztanál) neked kell kiváltanod. Az új napelemes támogatásokkal viszont csak a bruttó rendszerbe tudsz becsatlakozni, hivatalosan a 2024-től beüzemelt napelem rendszerekre vonatkozik (plusz ugye a július 1.-től támogatással telepített rendszerekre). Ennek a keretében te gyakorlatilag többért veszed meg az áramot, a szolgáltatótól, mint a szolgáltató tőled. Így gyakorlatilag nem fogsz tudni 0 ára kijönni a napelemekkel. Persze a fogyasztásod így is jóval kevesebb lesz, mint nélküle.

Így jelen helyzetben a saját zsebből történő napelem vásárlás lenne a legideálisabb, de ezt nem mindenki engedheti meg magának, ahogy már mondtam. Így két rossz közül nekem még mindig az tűnik a legjobbnak, ha felszereltetsz egy rendszert és nem fizetsz annyit, amennyit eddig. Persze ebből kifolyólag a napelemek ára is lassabban térül meg. Éppen ezért fontos mérlegelni, hogy tényleg megéri-e egy ilyen rendszer.

És ebben segítenek az oldalt üzemeltető cég tagjai. Méghozzá ingyenes felméréssel. Persze ilyenkor mindenki azt keresi, hol az apró betű, hiszen manapság senki nem csinál semmit csak úgy, önzetlenül, pláne nem egy cég. Nos, ez a cég a kivétel, ami erősíti a szabályt. Semmilyen kötelezettséged nincs az irányukba, ha kéred tőlük az ingyenes felmérést, amihez árajánlat is tartozik. A felmérésbe igazából az tartozik bele, vajon a házad tetőszerkezete, fekvése és dőlésszöge megfelel-e egy napelem felszerelésére, úgy hogy az a lehető legnagyobb energiát tudja neked termelni. Egyértelműen az árajánlatot nem vagy köteles elfogadni, ha más ad jobbat, de legalább nem kell azon töprengened, vajon a semmire költesz-e több millió forintot. Akár támogatás segítségével, akár csak saját zsebből legyen az a pénz.

Persze ezeken a nagyon fontos információkon kívül vannak egyéb, akár ismeret terjesztő jellegű posztok is, amik nagyon jók az érdeklődés felkeltésére, de ugyan így arra is, hogy a lehető legjobban tisztában legyél az opcióiddal, ha napelemet akarsz venni. Hiszen nem biztos, hogy mindegy, milyen márkájú elemet szerelnek fel, vagy hány kW teljesítményűt. Ha nagyobb teljesítményűt veszel, mint ami szigorúan az energiafogyasztásodhoz szükséges, akár fűtésre is használhatod, de akkor ahhoz elég nagyot kell venned.

Ehhez hasonlóan arról is tájékozódhatsz, a világ többi része hogyan viszonyul a napelemekhez, ki mennyit fektet ebbe a zöld energiába. Persze ez nagyon sok mindentől függ, hiszen Norvégiában például nem valószínű, hogy nagy haszna lenne a napelemeknek, tekintve milyen kevés napfényt kapnak a földrajzi elhelyezkedésüknek köszönhetően. Ezzel szemben Afrikában kimondottan jó lenne, ha minél több lenn. Az ugyan nem reális, hogy az Egyenlítő és a térítők közötti részt telerakjuk napelemmel, de az északi rész mindenképp több napfényt kap, mint mi Közép-Európában. Plusz azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Afrika sajnos egy fejlődőben lévő kontinens még csak, sőt nagy részén az emberek törzsi keretek között élnek. Így elég valószínűtlen, hogy meg tudják fizetni a napelemeket. Ezért érdekes, és nagyon pozitív példa, hogy a fejlett országok támogatásával is jönnek létre napelem “létesítmények”.

Ázsia is egy nagyon érdekes kérdés, főleg Kína és India tekintve a nagy populációjukat és a szennyezésük mértékét. Épp ezt figyelembe véve lenne számukra fontos, hogy befektessenek ilyen beruházásokba. Arról nem is beszélve, hogy a technológiát is tudnák. És erre való érzékenységüket is mutatja, hogy Kínában egy óriási, mesterséges tóra napelem parkot csináltak. A napelemek egy másik helyszínen még figurákat (konkrétan pandákat) is kiadnak a magasból nézve. Ez utóbbi egy marketing fogás volt a napelemek népszerűsítésére, de szerintem nagyon ötletes volt. Sőt 2017-ben egy egész tartományt tudtak ellátni energiával egy napig csak a napelemek által termelt energiából.

Minden esetre, ha érdekelnek a napelem rendszerek akár csak mint technológiai eszközök, amik segíthetik az emberiség és a bolygó jövőjének fenntartását, vagy mint befektetési lehetőség saját magad és a családod számát, mindenképp látogass el a posztban hagyott linkre. A befogadott információt senki nem tudja elvenni tőled, és fene se tudja, mikor lehet rá szükséged. Ha pedig komolyan gondolkozol egy napelem rendszer felszereltetésére, az ingyenes felmérést mindenképp fontold meg. Az ország bármely részére ki tudnak érkezni.