Ablakcsere pályázat, hogy a gyerekek boldogan játszhassanak otthon

Sokszor elgondolkoztam azon, mielőtt szülő lettem, hogy mitől lesz valaki rossz a gyereknevelésben. Még nagyobb kérdés volt az, hogy mitől lesz egy gyerek rossz? Rengeteg negatív példát láttam erre, mikor még egy játékboltban dolgoztam. Általános volt a hiszti, ha a gyermek nem kapott meg valamit, tiszteletlen volt a szüleivel és összességében mindkét fél csak szenvedett ezektől a félreértésektől. Minden energiámat abba fektettem, hogy mielőtt apa lennék, utánanézzek annak, hogy milyen hibákat követnek el mások.

Nem fogadtam el azt válasznak, hogy nincsen jó módszer. Elvégre sokszor láttam még kutyánál is, hogy mennyit változtathat a helyes nevelés. Rengeteg könyvet olvastam és kimondhatom, hogy valamennyivel jobban sikerült a gyereknevelés, mint azt magamon tapasztaltam annak idején a szüleim részéről. Sok kis aranyos feladatot találok ki nekik, amiken keresztül kényszerítés nélkül fejleszthetik a képességeiket.

Az egyik ilyen feladat az volt, hogy informálódjanak az energia megtakarításról. Napjainkban ez az egyik legnagyobb kérdés, hiszen az erre adott válaszunk fogja meghatározni azt, hogy miként fog kinézni a jövőnk. Persze ezt nem akartam csak a gyerekekre hagyni, úgyhogy én is segítettem nekik a keresésben és a megértésben. Lényeg a lényeg, végül a Napelempályázatok nevű oldalon kötöttünk ki, ahol elsősorban egy ablakcsere pályázat érdekelt minket. Bár elsődlegesen tájékozódás céljából jöttünk fel, szép lassan egyértelmű vált számunkra, hogy árajánlatot fogunk kérni a Napelempályázatok oldaláról.

Elsőként felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy egy ilyen nevű oldalon miért lenne elérhető ablakcsere pályázat? Bennem is ez volt az első gondolat, mikor felléptem. A tájékoztatószöveget elolvasva azonban minden világos lett. Mikor belépünk, a kezdőlap fogad minket, ahol nem kell semmi mást tennünk csak lefelé tekernünk. Itt különböző, részletes ismertető szövegeket olvashatunk, amik elmagyarázzák nekünk, hogy jelenleg milyen állapotban van a napenergia és az egyéb, megújuló energiaforrásokkal foglalkozó rendszerek fejlődése. Rengeteg új dolgot tudtam meg ezeken keresztül és sokkal könnyebben tudtam tervezni, hogy számomra mi lenne ideális.

Én elsőként egy ablakcsere pályázat után kutatva érkeztem a Napelempályázatok oldalára, úgyhogy ezt akartam megtalálni. Ehhez sem kellett semmit tennem, csak lejjebb tekerni. Ez egy hitelprogram volt, aminek az a lényege, hogy 0 százalékos kamat mellett felvehetünk egy minimum 500 000, maximum 5 millió forintos hitelt. Ez az összeg rengeteg különböző dologra fordítható, amik segítségével energiahatékonyabbá tehetjük a magyar otthonokat. Ebbe tartozik a bizonyos nyílászárók cseréje, illetve a hőszigetelés is.

Ezt olvasva rájöttem, hogy valóban nem a legjobb ezek közül egyik sem a lakásunkban. Ez telente azt eredményezi, hogy jól be kell takaróznunk, de egészen idáig nem is gondoltam bele, hogy sokkal többről van itt szó. A Napelempályázatok oldal tájékoztatója segítségével rájöttem, hogy azzal, hogy nem megfelelő a szigetelésünk, a természetben is kárt teszünk, hiszen rengeteg energiát vesztegetünk el azzal, hogy kirepül az ablakon. Persze ennél önzőbb indokunk is lehet arra, hogy kicseréltessük ezeket, hiszen senkinek nem mindegy, hogy mennyi rezsit kell fizetnie, egy elavult nyílászáró rendszer után.

Elmagyaráztam ezt az egészet a gyerekeknek és nagyon figyelmesen bólogattak. Eldöntöttem, hogy az ő jövőjükért is, mindenképpen árajánlatot fogok kérni a Napalempályázatok oldalán és megpróbálok én is pályázni. Ebben nagy segítségemre voltak az itt található ügyintézők és könnyűszerrel megértették velem ezt a sokrétű folyamatot. Nem szabad halogatni ezeket a dolgokat, úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy fontolja meg a háza korszerűsítését.