Fogalmazás lecke egy komoly témáról: a gimis fiam átérezte az alkoholizmus súlyát

Az online otthon tanulás időszakában sok szokatlan helyzet állt elő a családunkban. A gimnazista fiam például azt a feladatot kapta magyarból, hogy fogalmazást írjon egy ember elképzelt súlyos problémájának a megoldásáról. Kissé elvontnak bizonyult a kérés, a fiam hozzám fordult segítségért: vajon milyen témát válasszon? Milyen súlyos problémák történhetnek valakivel, aminek a megoldásáról lehetne írni?

A feladat kapcsán elérkezettnek láttam az időt, hogy meséljek neki a bentlakásos elvonókúra részleteiről, melyen részt vett a szomszéd édesapa. A gyerekeink is sokszor szem- és fültanúi voltak az alkoholbetegségben szenvedő férfi okozta családi botrányoknak, melyek megkeserítették a szomszédaink életét. Az anyuka a válás határán táncolva utolsó mentsvárként fizette be a férjét a felepulok.hu 28 napos bentlakásos elvonókúra programjára. Igaz, hogy minden félretett pénzüket felemésztette a terápia, de a férj újjászületett.

Mindössze négy hét után úgy tért vissza a családjába, hogy erősen megfogadta, hogy nem lesz többé szüksége az alkoholfogyasztás nyújtotta hamis örömökre. Ennek betartására komoly támogatást is kapott a bentlakásos elvonókúra személyzetétől. Felvértezték ugyanis azzal a tudással, hogy felfedezze az életében a rengeteg alternatív boldogságforrást és a valódi értelmes és nemes célokat, melyekért küzdhet a mindennapokban. Azóta mintha kicserélték volna! A teljes szemléletmódja hihetetlenül előnyösen átalakult, mi magunk is sokat tanulhattunk tőle.

A fiam fejében összeállt a teljes kép, hiszen megismerte azokat az érzékeny részleteket is, melyeket eddig nem tudott a történetből. Olyan megható fogalmazást írt a szomszédunkról, hogy én magam is könnyekig elérzékenyültem tőle.