Házi feladat írása közben találtunk rá a csapatépítő feladatokra

Az online oktatás alaposan kiveszi az energiát a gyerekekből és a szülőkből is. A 15 éves gimnazista lányom nem mehet be 9. osztályban az iskolájába a járványhelyzet miatt. A tanárok e-mailben küldik ki nekik a feladatokat, és határidőket szabnak, Olyan érzésem van, mintha már a munka világába terelnék őket, ahol ugyanez a szisztéma megy: a főnök küldi a munkát online, és határidőre várja a teljesítést. Szerintem ez nem gyerekeknek való megoldás, de más választásunk nincsen, így leülök mellé, és segítek neki tanulni.

Testnevelésből (!!!) is kaptak házi feladatot, mégpedig esszét kellett írni csapatépítő program szervezéséről. Mivel a nagylányomnak nem volt fogalma sem arról, hogy mik ezek, segítettem neki keresni a neten példákat. Megtaláltuk a BalatonPro weboldalát, ahol nagyszerű csapatépítő feladatokat sorolnak fel. Igaz, hogy nem kifejezetten gyerekeknek szólnak, de akár nyári, balatoni gyerektáborokban is lehetne ezeket implementálni.

A vitorlásoktatás mellett szerveznek SUP-os csapatépítéseket is, melyek már érdekesek lehetnek a gyerekek számára is. A SUP az elmúlt években lett sláger a magyar és nemzetközi vízpartokon egyaránt. Már tavaly nyáron is láttuk Siófokon, hogy a nyaralók hozzák saját SUP-jaikat a vízre. A csapatépítő feladatok között szerepel maga a felállás a SUP-on, ami elsőre könnyűnek tűnhet, de a gyakorlatban egyensúlyérzéket és összpontosítást követel. Amikor a csapat tagjai megbarátkoztak a SUP-al, akkor jöhetnek az olyan csapatépítő programok, mint az ügyességi verseny (ki tud hamarabb felállni a SUP-on), a gyorsasági verseny (bójakerülő verseny csapatokban, a leggyorsabb csapat nyer), SUP váltóverseny, illetve a csobbanás verseny – ki tud nagyobbat csobbanni a vízbe.

A sárkányhajózás is népszerű csapatépítő program, ahol a résztvevők ritmusos dobolásra, egyszerre húzzák az evezőt, ezáltal erősödik a csapatszellem és az összetartozás érzése. Kiváló feladat ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A biztonság érdekében mentőmellény használata erősen ajánlott minden korosztálynak. Lányom házi feladata nagyszerűen sikerült, a tanár értékelte a kreatív megoldásokat.

A házi feladat megírása után kedvet kaptam egy ilyen tréninghez. Fel is hívtam rá a főnököm figyelmét, akinek nagyon tetszett az ötlet, így kaptunk egy ígéretet, hogy ha vége lesz ennek a járványnak, a kollégákkal elmegyünk egy ilyen csapatépítésre. Ránk fér már egy kiadós csobbanás a Balatonban!