Így vezesd be a gyermekeket a környezettudatosság világába

Kétgyermekes anyukaként fontosnak tartom, hogy a gyerekeim tisztában legyenek azzal, hogy tehetnek azért, hogy megőrizzük bolygónk egészségét. Bár még csak 4 és 6 évesek, úgy gondolom, ha gyerekként bevezetem őket ebbe a világba, mutatok nekik módszereket, akkor majd felnőttként is oda fognak figyelni arra, hogy környezettudatosabban éljenek. Természetesen, ez nem egy könnyen fogyasztható téma, ezért játékosan igyekszem megismertetni velük.

Környezetünkben is megjelenik, így nem érzik távolinak

Amellett, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet és nem folyatjuk feleslegesen a vizet, és természetesen nem szemetelünk, most már a megújuló energiaforrások használatára is kezdünk áttérni.

A házunkat tavaly napelemekkel szereltük fel, amiket a futesrendszerek.hu-ról rendeltünk. Nagyon meg vagyunk elégedve az ottani szakemberekkel, hiszen nagyon alapos munkát végeztek a tervezés és a kivitelezés során is. A gyerekek is végigkísérték a folyamatot, még a szerszámok átadásában is segítettek, így olyan élményként maradt meg nekik a dolog, hogy a napelemeket együtt szereltük fel. Így, hogy lettek napelemeink, és a napenergia felhasználása hatékonynak is bizonyult, szerettünk volna minél több eszközt a házon belül ezzel működtetni.

Hőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiával

Rengeteget gondolkoztunk azon, hogyan lehetne a régi kazán biztosította fűtésünket egy hatékony, megújuló energiát hasznosító eszközre cserélni, így esett a választásunk a hőszivattyúra. Ez a kinti levegőből vonja el a hőt, ami teljesen környezetbarát, hiszen nem szennyezi semmivel a levegőt, és a vizet célszerű vele felmelegíteni. Viszont áramra ennek is szüksége van a működéshez, és itt jött képbe a napenergia.

Természetesen a hőszivattyút is a futeesrendszerek.hu-ról rendeltük meg, a korábbi jó tapasztalatokra támaszkodva. A gyerekek nagyon örültek neki, mikor megérkezett a megszokott csapat a hőszivattyúval, és a rendelés során is ismét nagyon készségesek voltak.

Náluk nem dobozos termékek vannak, hanem árajánlatot lehet kérni tőlük, amire ők az egyedi igényeidet figyelembe véve válaszolnak. Úgy alakítják ki a napelem, a fűtés és egyéb rendszereket, hogy az ellássa az igényeket, és ne legyen se több se kevesebb annál.

A hőszivattyú esetében is ez történt nálunk. Sőt, a napelemeknél előre jeleztük, hogy tervben van ez, így már ezt a tényezőt is belevették a tervezésbe.

A hőszivattyú segítségével működtetjük a radiátorokat és a padlófűtést, és mindkettő nagyszerűen működik, egyszerűen teljesen más hőérzetet ad. Arról nem is beszélve, hogy bár így hirtelen nagy összegű befektetés volt ez, szépen lassan megtérül az ára, hiszen a fosszilis energiaárak folyamatosan növekednek, ez viszont nem nő olyan ütemben, és sokkal egészségesebb is.

Játékos feladatok gyerekeknek

A gyerekeknek készítettem olyan memóriajátékot, ami például napelemeket, szélforgót, és hőszivattyút tartalmaz. Továbbá dominót is, amin a hagyományos energiahordozók szerepelnek, ez ugye szimbolikus jelentést hordoz magával. Kis hat évesem már jobban érdeklődik a téma iránt, vele Kahootozni is szoktunk. Ez egy internetes játék, ahol te is összeállíthatsz teszteket.

A férjem pedig készített egy rövid kis animációt is a gyerekeknek a hőszivattyú működéséről, aminek köszönhetően ők is könnyedén megértették a folyamatot.

Ajánlás

Ajánlom mindenkinek a fent említett praktikákat, ha pedig ti is fenntarthatóbb megoldásokra vágytok, akkor: Hőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiával.

Megnéztünk több oldalt is ezen a témán belül, de ár-érték arányban is ezt találtuk a legmegfelelőbb megoldásnak. Konkrétan egy megváltást hozott otthonunkba ez a hőszivattyú. Nem zajos, nem szennyezi a levegőt, jó meleget csinál, ráadásul olcsóbb is az üzemeltetési költsége, mint vártam.