Nyári gyerekfeladatok

A múlt nyáron a gyerekeim érdekes vállalkozásba kezdtek. Bár rengetegszer voltunk lenn a Balatonon, és az apjuk még a helyi fürdőbe is elcipelte őket – együttesen a fejükbe vették, hogy ők bizony itthon is szeretnének egy medencét. Mondtam is nekik, hogy ez nagyszerű ötlet, mert így egy csomó pénzt tudnánk megspórolni, amit fölöslegesen pocsék palacsintára, lángosra, meg fürdőbelépőre költenénk. Mondtam is nekik, hogy a helyi nagy áruházban kedvezményes áron láttam elég nagy felfújható gumi medencéket, választhatnak is közülük. Erre aztán előadták, hogy ők nem ilyen medencére gondoltak, hanem igazi medencére, olyan kibetonozott, meg színes csempékkel kirakott ízére. Erre én pikírtan megjegyeztem nekik, hogy akkor egy hollywoodi színész gyermekeként kellett volna inkább megszületniük, ezért majd jobban koncentráljanak a következő újjászületésükkor.

Persze, volt nagy felháborodás a dologból, és az lett a vége, hogy önálló medence építkezésbe kezdtek. Elég nagy a telkünk, ezért simán eljátszhattam, hogy úgy tettem, mintha nem vettem volna észre, hogy a kert végébe szinte napi szinten elvonultak ásókkal felszerelkezve. Lassan egy elég tisztességes gödröt sikerült összehozniuk. Ez abszolút praktikus volt, hiszen el is foglalták magukat, plusz jól el is fáradtak az új foglalatosságuktól.

De nem is volt időm a gyerekeim hobbyjával foglalkozni, ugyanis egy szép verőfényes nyári napon katasztrofális módon a szennyvízcsatorna eldugult nálunk. Sem a wc-t nem tudtuk lehúzni, emellett pedig sem a mosogatókádnál, sem a fürdőkádban nem tudott lefolyni a víz. A problémán egy kissé elcsodálkoztam, hisz olyan lejtése van a telkünknek, hogy az már szinte zavaró, emellett pedig még emlékszem, hogy anno közel 25 éve hogyan dolgoztak nálunk a szennyvíz csatorna lejtése kapcsán. Brutális volt látványra, még mondtam is a munkásoknak, hogy az egész úgy fest, mintha valami óriás csúszdát építenének ki.

Mivel sem a férjem, sem én nem ismertünk szennyvízcsatornához értő embert – akik kiépítették évtizedekkel ezelőtt, azoknak a telefonszáma már régen elveszett – kénytelenek voltunk mi ketten a végére járni, hogy mi a probléma. Barátaink tanácsára úgy döntöttünk, hogy a probléma megoldására kikölcsönzünk egy csőgörényt. Az ötlet teljesen logikusnak és kivitelezhetőnek tűnt. El is kezdtük a munkálatokat. Sajnos nagyon lassan haladtunk, mivel a mi csőgörényünk lépten-nyomon elakadt. Nem értettük az egészet, de nem adtuk fel a harcot. Három napon keresztül dagonyáztunk a bűzben, és derekasan álltuk a sarat. A történetnek az lett a vége, hogy több, mint egy hét kurkászás, rengeteg, a reklámok szerint működő zsíroldó és fertőtlenítőszer elhasználása után végre megindult a szennyvíz elfolyása a konyhában, wc-ben és a fürdőszobában is.

Közben utánanéztem az interneten is, hogy mi lehet a probléma a mi szuper módon lejtő szennyvízcsatornánkkal. Ekkor találtam rá a megmentő oldalra, a topvizgazfutesszerelo.hu-ra.

Némi olvasgatás után az oldalon rájöttem, hogy pontosan ez a szuper lejtés vezethetett a vesztünkhöz, és a mi szennyvízcsatornánknak esetében is mondhatnám azt a régi rigmust, hogy a kevesebb néha több – ami itt tulajdonképpen igaz is, csak kissé árnyaltabban, speciálisan.

Ugyanis kiderült, hogy persze az sem jó, ha abszolút nincs lejtése a szennyvízcsőnek, de a túl nagy lejtés is bizony problémát okozhat. Ez amiatt lehetséges, mert maga a mechanizmus úgy működik, hogy a gravitáció hatására mossa ki a víz a csatornákból a szennyvizet. Ha vízszintes lenne a cső, akkor a víz is megállna benne, viszont ellenkező esetben, hogyha a szennyvízcsőnek túl nagy a lejtése, akkor a víz valósággal végig zuhog rajta, így nincs elég idő a kommunális hulladék totális kimosására.

Ha ez a helyzet sokáig fennáll, akkor az lesz az eredménye, hogy mindenféle szilárd anyag, valamint rengeteg zsír lerakódik a csövek belső falára, ami egy idő után azt eredményezi, hogy nem folyik el kellőképpen még a víz sem, és így dugulás keletkezik.

Sajnos nagyon sok ilyen történetnek az a vége, hogy a teljes hálózatot bontani kell, aztán újraépíteni – , ami nem egy olcsó mulatság. Egyébként a szennyvízcső lejtése hivatalosan is szabályozva van. A magyar nemzeti szabványok jegyzékében az szerepel, hogy a szennyvízcső lejtése 0,003 és 0,005 százalék közti értéken kell, hogy legyen. Ha ennek a szabványnak megfelelően építik ki a hálózatunkat, akkor nem érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések.

Mindemellett a szennyvízcső telepítések során egy csomó kihívással kell még szembenéznünk. Ilyen például a cső vastagsága, vagy az, hogy hogyan oldjuk meg az iránytöréseket. Nagyon fontos továbbá a talaj előkészítése is, amit tömöríteni kell annak érdekében, hogy esetlegesen az esős időben nem mozduljon el annyira a föld, hogy megváltoztassa ha a szennyvízcső lejtését. 

A szennyvízcső telepítési mélysége sem mindegy, hiszen fontos, hogy a fagyhatár alá kerüljön a cső. Ez hazánkban 80-90 centiméter közé szokott esni. A szennyvízcső anyaga pedig általában KG PVC, mely ellenáll az időjárásnak és a vegyszereknek, tehát abszolút megfelelő a célra.

szennyvíz csatorna lejtése

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a csővezetéknél fontosak az oldalsó kanyarodások, hiszen ezeken keresztül könnyebben hozzáférünk a vezetékhez egy esetleges hiba vagy dugulás esetén. Fontos, hogy olyan idomokat használjunk, ami megakadályozza a dugulást, tehát a kilencven fokos elemeket jobb elkerülni.

A mi kertünk egy kész dzsungel, ami szintén nem használ a szennyvízcsőnek, hiszen a növényzet, az állandóan fejlődő, növekvő gyökerek is veszélyt jelentenek rá. Ezért lenne nagyon fontos, hogy mindenki átgondolja már a szennyvízcső kiépítésekor, hogy milyen növényzetet, fát hová tervez, hiszen a növények nemcsak hogy roncsolni tudják a vezetékrendszert, hanem egy esetleges javításnál szívfájdalom, hogyha növényeink sérülnek, elpusztulnak.

Azért a topvizgazfutesszerelo.hu oldalán olvasgatva keserűen elnevettem magam, hogy a duguláselhárító fejezetnél külön kitértek arra, hogy mennyire károsnak tartják az otthoni praktikák bevetését, mint például a különféle duguláselhárító vegyszerek és a csőgörény használatát, amik még csak tovább rosszabbíthatják a helyzetet. Mindenesetre megjegyeztem, hogyha legközelebb ilyesmi történik velünk, akkor mindenképp profikra bízom megoldást.

A topvizgazfutesszerelo.hu oldalán telefonszámokat, illetve hibabejelentési űrlapot kitöltve léphetünk kapcsolatba a szakembergárdával, akik tökéletesen kiállított számlát adnak a munkájukról, így amiatt sem kell kétségbeesnünk, hogy a biztosító nem fizeti ki az elhárítás miatt kifizetett szakmunkát.

Persze mindig örülök, ha új dolgokat tanulhatok, de ezt a tanulópénzt szívesen megspóroltam volna. Példának okáért mennyivel jobban esett volna, ha előbb rátalálok a szennyvíz csatorna lejtése témát is professzionálisan értő csapatnak. A topvizgazfutesszerelo.hu egész Budapesten és Pest megye szerte elérhető szolgáltatásait gyors kiszállással és valódi szakemberekkel végzi.

A csatornázási feladatokban is profi csapat egy teljesen felhasználóbarát webes felülettel ad tájékoztatást az általa végzett munkákról, illetve alapvetően betekintést enged az általuk űzött különféle szakterületek (víz-, gáz-, fűtésszerelés, duguláselhárítás, csőtörés, csatornázás) kulisszatitkaiból, alapjaiból. Ezek az “alapok” természetesen a különféle meghibásodásokat észlelő, “leendő” ügyfelek részére jelentenek némi kapaszkodót arra vonatkozólag, hogy a hiba milyen természetű. Ezzel a szakembergárdának tud segítségére lenni az ügyfél, hiszen, ha tisztában van azzal, hogy pontosan milyen berendezés romlott el, vagy hogy mi lehet az alap probléma, akkor az már jelentős mértékű segítséggel bír ahhoz, hogy milyen felszereléssel induljanak ki hozzánk a megmentőink.

Visszatérve a medence építésre, mondtam is a gyerekeimnek, hogy jobb lesz, ha tovább ásnak, így legalább elég edzettek lesznek ahhoz, hogy egy újabb dugulásnál besegítsenek a profi szerelőknek a szennyvíz csatorna lejtésének kiigazításában.